Sprogimas

Mažeikių bitininkų draugija minėjo atkūrimo sukaktį

Šeštadienį vyko Mažeikių bitininkų draugijos atkūrimo 20-mečiui skirta paminėjimas. Šventė, prasidėjusi Židikų šv. Jono Krikštytojo bažnyčioje šv. Mišiomis už gyvus ir anapilin išėjusius bitininkus, pašventinus šiųmetį medų, tęsėsi Dautarų dvare.

Vainikai ir dovanos

Šventės pradžią organizatoriai pažymėjo balionų „skrydžiu“ į dangų. Ąžuolų vainikais vardinių proga apdovanojo dalyvavusius Antanus, tarp jų – ir Savivaldybės merą Antaną Tenį. Be vainiko, Mažeikių bitininkų draugijos pirmininkė Birutė Budreckienė merui įteikė ir rankų darbo medinę bitelę, kuri, pasak jos, mirksi kartu su laikrodžio tiksėjimu. Medaus puodyne ir paveikslu su nutapytais Dautarų dvaro rūmais B. Budreckienė pamalonino dvaro savininkus. Pasveikinti bitininkai, šventę asmeninius jubiliejus.

M. Pečkauskaitė – bitininkė

Susirinkusiems pirmininkė įvardijo šventės vietos pasirinkimo atokiame nuo Mažeikių kampelyje tikslą: „Židikų kraštą pasirinkome minėdami ir rašytojos Marijos Pečkauskaitės, kuri buvo ir bitininkė, 100-ąsias atvykimo į Židikus (1915 m., – aut. past.) metines.“

Muziejininkė Erika Skeivienė trumpai supažindino su M. Pečkauskaitės biografija ir jos leidiniais apie bitininkystę. Pasak jos, nors M. Pečkauskaitė bitininkystę studijavo Varšuvoje, 1899 m. išleido „Bičių knygelę“ – pamokymus kaimo bitininkams – lietuvių kalba. Kai kurie M. Pečkauskaitės pavartoti leidinyje terminai mokslinėje bitininkystės literatūroje išsilaikė iki šių dienų – „bičių motina“, „bičių duona“ ir kiti.

Įteiktos padėkos

     „Džiaugiuosi galėdamas dalyvauti gražioje bitininkų šventėje. Mažeikių bitininkams, manau, pasisekė, kad jie turi karūnuotą vadovę“, – sakė Savivaldybės meras, linkėdamas, kad niekad nesirgtų bitės, kad užtektų gero ir palankaus oro medunešiui, kad visada žydėtų augalai, o bitininkai būtų darbštūs kaip jų bitelės, išradingi, kūrybingi. Draugijos pirmininkei įteikė padėką ir indelį medui.

2009 metais Lietuvos bičių karaliene tituluota B. Budreckienė ir dar keli draugijos nariai apdovanoti dalyvavusio šventėje Lietuvos bitininkų sąjungos prezidento prof. habil. dr. Algirdo Skirkevičiaus padėkomis.

Šventėje dalyvavo ir bičiulius sveikino Plungės bei Telšių bitininkų draugijų atstovai, Lūšės bendruomenės pirmininkė Jadvyga Jagminienė.

Nuotaiką atliekamais kūriniais skaidrino bitininkų Neringos ir Kazimiero Videikų sūnus Vytaras, pučiamųjų instrumentų orkestras „Mažeikių dūdoriai“, vadovaujamas draugijos nario Vidmanto Alčauskio, bei Kalnėnų pagrindinės mokyklos, kurios direktorė Regina Arbatauskienė yra draugijos narė, „Voveriukų“ ansamblis, vadovaujamas Rolando Daunio.

Dautarų dvaro kieme eksponuota bitininkystės reikmenų bei inventoriaus paroda-pardavimas.

Draugijos istorija

Mažeikių bitininkai iki 1995 metų buvo sodininkų draugijos nariai. Neoficialiais duomenimis, būta iki 180 bitininkų ir skaičius augo labai sparčiai. Manoma, jog buvo norima pasinaudoti parama cukrui, nes tuomet nebuvo reikalaujama jokių dokumentų. Nuo 1995 metų amžinos atminties Antano Skipario ir dar kelių bitininkų iniciatyva įkurta nauja draugija, kuri atkurta 1996 m. 10 metų vadovavo A. Skiparis, nuo 2007 m. draugijai vadovauja B. Budreckienė.

Draugijos nariai laiko apie 4000 bičių šeimų. Manoma, jog rajone iš viso jų yra apie 6000. Vienas draugijos narys laiko per 500 bičių šeimų. „Draugija suburta į darnų kolektyvą, su kuriuo įmanoma įgyvendinti užsibrėžtus tikslus. Savo jėgomis, kiek leido galimybės, pravesti bitininkavimo pradžiamokslio kursai. Rengiami įvairūs projektai finansinės paramos gavimui seminarams, kaip geriau bitininkauti, gydyti bites, – pasakojo B. Budreckienė. – Draugija 2007 m. XXXI Lietuvos bitininkų šventės šauniausios vakaronės rinkimuose pelnė pirmąją vietą, draugijos jaunieji bitininkai 2006 ir 2007 m. Lietuvos bitininkų šventėse iškovojo visas prizines vietas.

Ernesta JANKAUSKAITĖ

Nuotraukos Ernestos ŠNEIDERAITYTĖS

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode