Parama dėkojame




Sprogimas

„Jonkelis“ šventė savo veiklos jubiliejų

 Sekmadienį Mažeikių politechnikos mokyklos Viekšnių skyriaus salė vos talpino žiūrovus, atėjusius į jubiliejinį – 10 metų gyvavimo – Viekšnių liaudiškos muzikos kapelos „Jonkelis“, vadovaujamos Julijos Juciuvienės, koncertą. Jubiliatus sveikino Viekšnių seniūnijos, benruomenės atstovai, svečiai iš Leckavos, kolektyvo gerbėjai.

Subūrė aktyvi vadovė

      Šventinį renginį pradėjo vedėja Tamara Maneikienė, priminusi kolektyvo įsikūrimo istoriją. Pasak jos, 1999 m. į Viekšnių kultūros namus atėjo dirbti J. Juciuvienė, kuri savo darbe neapsiribojo vienu kolektyvu: buvo moterų ir mišrus ansambliai, subūrė solidaus amžiaus žmonių šokių kolektyvą, pati dainavo ansamblyje „Poilsėlis“, bet jai vis kažko trūko, norėjosi sujungti į vieną būrį muzikuojančius, dainuojančius ir šokį mėgstančius viekšniškius. „Nemažai numynė takelių, beldėsi ne tik į duris, bet ir žmonių širdis, kviesdama viekšniškius neslėpti savo sugebėjimų, talentų, o dovanoti juos žmonėms, – pasakojo jubiliejinio koncerto vedėja. – Palengva suėjo į būrį muzikantai: Jonas Ružė, Jonas Mikalauskas, Jonas Jarutis, Stasys Leliunga, Jonas Knabikas, Herbertas Šliteris ir muzikantų siela – Arūnas Šarkis. Atrodė, kad tai bus vyriška kapela, bet kaip apsieisi be dainos, ir Julija pasikvietė Janiną, Lionį ir Romą.“

      Susibūrus kolektyvui, imta galvoti apie jo pavadinimą. Pasak T. Maneikienės, mintis vis sukosi apie Jonus ir štai kartą per repeticiją kažkas žvilgterėjo pro langą ir pasakė: „Žiūrėkit, mūsų Jonai eina keliu!“ Taip 2005 m. atsirado „Jonkelis“ su vadove J. Juciuviene ir pradėjo savo koncertinę veiklą.

      Kapelos vadovė, prisiminusi pirmuosius kolektyvo žingsnius, pasakojo: „Pirmas nedrąsus pasirodymas buvo Viekšnių muzikos mokykloje. Po to mes lyg sparnus įgavome. Prasidėjo koncertai įvairiomis progomis Viekšniuose, vėliau jau koncertavome ir kitur. Važiavome visur, kur kvietė. Kaip rodo statistika, per metus surengdavome po 18–20 koncertų, taip kad „Jonkelio“ 10-ties metų kraičio skrynioje nemažas kraitis. Per tą laiką vyko ir kolektyvo kaita. Ačiū visiems, kurie buvo su mumis ir padėjo, kai mums to reikėjo: Antanui Erlickui, Broniui Andriuškai, Antanui Dainiui ir kitiems, kurie, nors ir trumpai, bet buvo mūsų kolektyve.“

Pasikeitusi padėtis nesužlugdė

      Penkerius metus aktyviai koncertavusi kapela 2010-aisiais liko be atramos: J. Juciuvienė nebedirbo Viekšnių kultūros centre, o kolektyvas pasijuto niekam nereikalingas. Iškilo klausimas: „Būti ar nebūti?“ Tačiau kapelos dalyviai nesutriko, susiėmė, tapo savarankišku kolektyvu ir toliau koncertuoja. Lankosi kituose rajonuose, koncertavo Latvijoje, dalyvavo kapelų šventėje, respublikiniuose renginiuose.

      „Ačiū „Jonkeliui“, kad jis plačiai išgarsino Viekšnių vardą, o jų dėka mes, viekšniškiai, susipažinome su kapelomis iš kitų vietovių – tai Laižuvos kultūros centro kapela „Kikilis“, Užlieknės kultūros namų kapela „Vakars“, Ryškėnų, Akmenės kapelos, Mažeikių „Bočiai“ ir t. t.“, – sakė koncerto vedėja.

Sveikino svečiai ir saviškiai

      Pirmieji „Jonkelį“ pasveikino jų draugai – Leckavos liaudiškos muzikos kapela „Tėviškė“, vadovaujama Reginos Stonkuvienės, padovanoję ne vieną dainą ir įteikę suvenyrą.

      Po šios kapelos scenoje, lydimi audringų plojimų, pasirodė jubiliatas – kapela „Jonkelis“, kuri simboliškai žiūrovams padainavo 10 dainų, o savo pasirodymą baigė kapelos muzikanto Jono Knabiko ir viekšniškės poetės sukurta daina. Plojimai ilgai netilo po kiekvienos dainos.

      Po skambių dainų jubiliejų švenčiantį kolektyvą sveikino Viekšnių seniūnijos ir bendruomenės atstovai, linkėdami nesustoti ir dar ne vieną dešimtmetį linksminti žiūrovus. Viekšnių gimnazijos direktorius Rimantas Gricius kartu su T. Maneikiene, abu buvę ansamblio „Poilsėlis“ dalyviai, kapelą pirmiausia pasveikino daina ir pasidžiaugė jos dalyvių entuziazmu, stiprybe ir ištikimybe muzikai ir dainai. Taip pat muzikantus ir dainininkus sveikino artimieji, kaimynai, draugai, nuskambėjo visų muzikantų ir žiūrovų giedamas „Ilgiausių metų“.

Ugnė MILAŠAUSKIENĖ

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode