Sprogimas

7 žaislų tipai, tinkami skirtingiems vaikams

Žaidimai yra itin svarbi veikla vaikui augant, susipažįstant su jį supančia aplinka, mokantis naujų įgūdžių ir įgyjant naujų žinių. Šiandienai žaislų ir žaidimų vaikams asortimentas yra itin didelis ir įvairus. Dažniausiai žaislai ir žaidimai prekybininkų yra siūlomi atitinkamai pagal vaiko amžių ir besivystančius gebėjimus. Nors svarbu vaikui turėti ir tokių žaislų, kurie yra būdingi tik jo amžiaus periodui, tačiau taip pat renkantis žaislus labai svarbu pirkti tokius, kurie galėtų būti universalūs raidos laikotarpio ir lyties atžvilgiu. Tokie žaislai, kurie tinka skirtingo amžiaus, lyties, skirtingų įgūdžių vaikams, padeda vaikui ne tik lavinti savo mąstymo ir kalbos, fizinius, socialinius ir emocinius gebėjimus, bet ir skatina panaudoti žaislus įvairiais būdais ir domina vaiką neretai daug ilgiau nei kiti žaislai. Šiame straipsnyje aptariami 7 žaislų tipai tinkami skirtingiems vaikams.

 

1. Žaislai skirti skirtingų raidos etapų vaikams

Žaislus, kurie gali būti naudojami skirtingose raidos etapuose esančių vaikų, labiausiai rekomenduojama įsigyti tėvams turintiems kelis skirtingo amžiaus vaikus arba siekiantiems užtikrinti, kad vaikui žaislai būtų įdomus ne tik kelias dienas, bet ir ilgiau. Žaislai, kurie gali būti naudojami skirtingo amžiaus ir galimai skirtingų įgūdžių vaikų, lavina vaikų pažinimo įgūdžius bei skatina bendradarbiavimą, dalinimąsi ir komunikaciją tarp vaikų, užtikrina visų skirtingo amžiaus vaikų poreikių patenkinimą bei padeda sutaupyti vietos namuose. Žaislų, kurie dažniau yra įdomūs įvairaus amžiaus vaikams, pavyzdžiai gali būti plastikiniai žaisliniai gyvūnai, plastikinės veiksmo figūros, pliušiniai žaislai, žaislinės transporto priemonės, lėlės, lėlių nameliai ir kiti žaislai.

2. Įvairiais būdais panaudojami žaislai tinka visiems vaikams

Tiek mergaitės, tiek berniukai beveik visais amžiaus tarpsniais žaisdami mėgsta kurti istorijas, fantazuoti ir improvizuoti, kartoti žaidimus juos sugriaunant ir vėl sudedant iš naujo. Todėl abejų lyčių vaikams beveik visais amžiaus tarpsniais labai tinka įvairūs konstruktoriai, kaip, pavyzdžiui, medinės ar plastikinės kaladėlės, blokai ir jų rinkiniai, kuriuos vaikas gali naudoti labai įvairiais būdais ir jų pagalba gali pats sukurti labai įvairių žaidimų.

3. Mąstyti skatinantys žaislai

Žaislai, kurie skatina tyrinėti, susipažinti ir atrasti kažką naujo, yra ne tik tinkami bet ir svarbūs bet kokio amžiaus vaikams. Vyresni vaikai gali žaisti tokius žaidimus vieni patys ir ugdyti savo problemų sprendimo ir loginio mąstymo gebėjimus, o jaunesni vaikai su vyresnių brolių ar seserų bei suaugusiųjų pagalba gali lygiai taip pat lavinti jau turimus gebėjimus bei įgyti naujus. Geriausi mąstyti skatinančių žaislų tinkamų skirtingiems vaikams pavyzdžiai yra pūslės ir kitos dėlionės, įvairūs galvosūkiai bei, žinoma, interaktyvios knygos.

4. Žaisliniai realių daiktų atitikmenys

Žaislai, kurie atrodo kaip tikri kasdienybėje naudojami daiktai, taip pat labai tinka bei yra ne tik įdomūs, bet ir itin naudingi bet kokio amžiaus abiejų lyčių vaikams, kadangi visi vaikai siekia pažinti juos supančią aplinką ir imituoja suaugusiųjų elgesį. Šių žaislų pavyzdžiai gali būti žaisliniai telefonai, plastikiniai indai ir maistas, žaisliniai raktai, drabužiai lėlėms ir pliušiniams žaislams, muzikos instrumentai, vaikiškos šluotos, šepečiai, šiukšlių dėžės, žaisliniai virtuviniai rinkiniai, žaisliniai stalai ir kėdės bei lovos.

5. Veiklą skatinantys žaislai

Visiems vaikams tinka žaislai, kurie skatina judėti, padeda treniruoti raumenis, ugdyti pusiausvyrą ir koordinaciją. Šie žaislai dažniausiai yra naudojami lauke. Geriausi lauko žaislai vaikui yra skirtingų formų ir dydžių kamuoliai, plastikiniai boulingo rinkiniai, traukiami žaislai, žaisliniai sodo įrankiai, dviračiai, paspirtukai, virvutės šokinėjimui, aitvarai.

6. Žaislai skirti visai šeimai

Visiems vaikams taip pat labai tinka žaidimai, kurie yra skirti visai šeimai. Šie žaidimai ne tik skatina vaiką bendrauti, mąstyti, pažinti, bet kartu stiprina vaiko ryšį su šeimos nariais, padeda patirti bendrumo ir saugumo jausmą. Geriausi žaislų, kurie tinkami ne tik skirtingiems vaikams, bet ir visiems šeimos nariams, pavyzdžiai yra įvairūs stalo žaidimai bei žaidimų stalai, galvosūkių žaidimai skirti visai šeimai.

7. Žaislai skirti piešimui

Bet kokio amžiaus vaikams labai svarbu lavinti akies ir rankos koordinaciją, smulkiųjų raumenų motoriką, ypač rankų pirštų ir plaštakos judesius, todėl visiems vaikams tinka bet kokie piešimo, lipdymo, karpymo ar kiti meniniai reikmenys. Meniniai veiklai skirti įrankiai ir daiktai reikalingi visiems vaikams yra pieštukai, flomasteriai, kreidelės, guašas, akvarelė, molis, plastilinas, baltas ir spalvotas popierius, žirklės, teptukai, spalvinimo knygos ir panašiai.

21-418

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode