Sprogimas

Yerba mate – egzotika kiekvienuose namuose

Jei teko (nors mintimis) klajoti po Pietų Ameriką, pro akis turėjo nepraslysti vaizdinys, kaip vietiniai be paliovos kažką siurbčioja pro šiaudelį. Tikėtina, tai buvo yerba mate arbata, dar vadinama paragvajiniu bugieniu. Kapotų ir trintų lapelių arbatos gėrimas yra gelsvai žalios spalvos ir pasižymi švelniu kartumu bei stipriu žemės aromatu.

Arbatmedžiams reikalingas specifinis klimatas – atogrąžų drėgmė ir šiluma, – štai dėl to yerba mate daugiausiai auginama Brazilijoje, Argentinoje ir Urugvajuje. 90% užaugintų arbatžolių eksportuojamos į Čilę ir Siriją, pastaraisiais metais dažniau pasirodo ir Europos rinkoje.

Kuo ypatingas yerba mate gėrimas?

Yerba mate yra tradicinis Pietų Amerikos gėrimas. Pasak vietos guarani ir tupi genčių, arbata vilioja kavos stiprumu, nauda sveikatai ir šokolado euforija. Esą dievai, sukūrę šį sveikatos, jaunystės ir energijos eliksyrą, padovanojo jį vietiniams. O Europos naujakuriai dėl stebuklingų savybių arbatą netgi praminė žaliuoju Indijos auksu.

Yerba mate palengva užlieja organizmą energija, gerina protinę veiklą ir koncentraciją. Lyginant su kitais populiariais stimuliantais – kava, žaliąja arbata ar kakava, – yerba mate suteikia daug labiau balansuotą energijos pojūtį. Arbatos sudėtyje yra kofeino, taip pat teobromino ir teofilino. Šie alkaloidai lengvai stimulioja, tačiau nesukelia staigaus energijos pliūpsnio kaip kava ar šokoladas.

Praturtinta antioksidantų ir aminorūgščių, arbata padeda tirpdyti kūno riebalus ir skatina dopamino gamybą. Ksantinai stimuliuoja organizmą – didina fizinę ištvermę ir yra svarbūs dirbant protinį darbą. Jau senosios gentys pastebėjo, kad išgėrus yerba mate arbatos, jėgų užteks visai darbo dienai, o vėlai vakare prie laužo – suburs bendruomenę ritualui. 

Tobulas skonis - kaip teisingai paruošti yerba mate arbatą?

Užpildžius ⅔ kalabasos(tradiciškai skobtas džiovintas moliūgas, šiais laikais molinis, metalinis arba keraminis)arbatžolėmis, indo viršus uždengiamas delnu ir stipriai supurtomas: taip arbatoje nelieka dulkių, skonis tampa tolygesnis. 

Tobulo skonio smulkinti yerba mate lapeliai užplikomi 75-80°C vandeniu. Kalabasą pavertus 45° kampu, lėtai pilamas vanduo, kol sudrėksta arbatžolės. Po kelių minučių, arbatai išbrinkus, nykščiu užkemšamas bombilės (metalinio šiaudelio) viršus ir įsmeigiamas į kalabasos dugną. Tai leidžia išvengti arbatžolių ir dulkių patekimo į šiaudelio vidų. 

Toliau – palengva pilamas vanduo, kol indas tampa sklidinas. Vos arbatai pritraukus, laikas ragauti. Pasimėgavimą yerba mate sukelia ne vien tik turtingas arbatos skonis, tačiau ir ritualas, suburiantis ištisas kartas ir kultūras. Juk tradiciškai yerba mate plikoma ir kalabasa keliauja iš rankų į rankas tol, kol arbata netenka skonio.

21-417-2

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode