Sprogimas

Hostingo terminai, kuriuos verta žinoti

Jeigu svarstote galimybę pradėti naudotis hostingo paslaugomis, tačiau dar nei karto neteko to daryti, viskas gali pasirodyti labai painu. Bene sudėtingiausia tokiu atveju būna suprasti pirmą kartą girdimus terminus. Domenas, serveris ir daugybė kitų – žodžiai, kurie gali skambėti tarsi iš kito pasaulio. Visgi labiau į juos įsigilinus, paprastai paaiškėja, kad viskas nėra taip sudėtinga. Taigi, kokius hostingo terminus vertėtų žinoti?

Hostingas

Iš pradžių, žinoma, reikėtų išsiaiškinti, kas yra hostingas, kuris kitaip dar vadinamas svetainių talpinimu. Tai specializuotos įmonės teikiama paslauga, leidžianti jūsų internetiniam projektui atsidurti internete. Tokiu būdu jis tampa lengvai pasiekiamas iš bet kurio pasaulio kampelio. Užsisakius hostingo planą (paspaudus ant prieš tai pateiktos nuorodos, tai padaryti itin lengva), svetainės failai, duomenų bazės ir visa kita informacija saugoma profesionalų prižiūrimuose serveriuose. Tai leidžia užtikrinti jos saugumą, greitą įkėlimą ir gerą lankytojo patirtį.

Domenas

Paprasčiau tariant, domenas leidžia atpažinti svetainę ir rasti ją internete. Tai unikalus interneto adresas, pavyzdžiui, mano-puslapis.lt, nukreipiantis lankytojus į serverį arba talpinimo (hostingo) planą, kur būtent ir laikomi svetainės failai. Kiekvienam kompiuteriui internete priskiriamas IP adresas, pavyzdžiui, 174.165.80.120. Tačiau prisiminti tokią skaičių seką tikrai nebūtų lengva. Būtent todėl buvo sugalvoti ir pradėti naudoti domenai.

Aukščiausio lygio domenas

Aukščiausio lygio domenas arba TLD (angl. Top-Level Domain) yra unikalaus interneto adreso dalis, prasidedanti tašku, pavyzdžiui, .lt, .eu, .com. Kiekvienas taškas reiškia skirtingą segmentą ir padeda kompiuteriams rasti tinkamą turinį. Istoriškai TLD reiškė domeno paskirtį ir tipą arba geografinę sritį, iš kurios yra kilęs. Be to, kad leidžia identifikuoti interneto svetainę, jis taip pat atlieka svarbų vaidmenį domenų vardų sistemoje, kitaip vadinamoje DNS (angl. Domain Name System).

Serveris

Serveriai yra kompiuteriai arba programoms, kurių tikslas priimti ir atsakyti į kitų kompiuterių, vadinamų klientais, pateiktas užklausas. Prisijungę klientai gali pasiekti juose esančias programas, failus ir kitą ten esančią informaciją. Norint, kad kompiuteris arba programa veiktų kaip serveris, turi būti atliekamos tam tikros konfigūracijos, kurios leistų aptarnauti klientus. Tokia funkcija gali egzistuoti skirtingai: kaip operacinės sistemos dalis, įdiegta programa, funkcija arba jų derinys.

Turinio valdymo sistema

Turinio valdymo sistema arba TVS yra programinė įranga, leidžianti kurti, administruoti ir keisti svetainės turinį. Svarbiausia tai, kad norint ja naudotis nereikia jokių programavimo žinių. TVS leidžia paprastai kurti svetainės puslapius, kelti tekstus, paveikslėlius ir atlikti kitus veiksmus. Viena iš populiariausių turinio valdymo sistemų visame pasaulyje yra „WordPress“.

Šis trumpas terminų žodynėlis gali padėti nepasimesti iš pirmo žvilgsnio klaidžiose hostingo džiunglėse. O tam, kad viskas būtų dar paprasčiau, savo partneriais rinkitės svetainių talpinimo profesionalus. Daugybės įmonių ir privačių klientų pasitikėjimą pelnęs hostingo paslaugų teikėjas padės pasirūpinti bet kokio internetinio projekto sėkme.

21-373

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode