Sprogimas

Konservatorių prezidiumas: PVM lengvatą parėmę koalicijos partneriai pažeidė sutartį

pazeideValdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) prezidiumas konstatavo, kad pridėtinės vertės mokesčio (PVM) lengvatą inicijavusi Laisvės partija pažeidė koalicijos sutartį, bet jokių veiksmų Vyriausybei vadovaujantys konservatoriai dėl to nesiims.

„Mes matome, kad yra fiksuotas koalicinės sutarties 1.2 punkto pažeidimas, kuriuo koalicijos partneriai yra įsipareigoję remti Vyriausybės politiką. Mes manome, kad biudžetinis įstatymas yra viena svarbiausių Vyriausybės politikos ašių ir mes tai traktuojame kaip pasitikėjimo tarp koalicijos partnerių pažeidimą“, – trečiadienį Seime po prezidiumo posėdžio žurnalistams sakė konservatorių vadovas, užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Jis taip pat pabrėžė, jog be šio konstatavimo valdantieji jokių kitų veiksmų dėl koalicijos partnerių prieš Vyriausybės valią inicijuoto pasiūlymo, dėl kurio biudžetas neteks apie 60 mln. eurų planuotų pajamų, nesiims.

„Prezidiumas nusprendė, kad jokių papildomų sankcijų, veiksmų dėl šio klausimo imtasi nebus, tikrai konstatuojamas pasitikėjimo pažeidimas, ir tuo įvertinimu mes šį klausimą traktuojame kaip uždarytą“, – reziumavo G. Landsbergis.

Laisvės partijos vadovė, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė komentuodama TS-LKD prezidiumo sprendimą kvietė neieškoti priešų bendraminčių gretose.

„Kartu įveikėme ne vieną didelį iššūkį, kurių pastaraisiais metais netrūko Lietuvai, kartu galime nuveikti daug svarbių darbų. Kviečiu neieškoti priešų bendraminčių gretose ir susitelkti šiems darbams. O jų laukia labai daug – nuo ekonomikos, energetikos ir švietimo iki visų porų lygybės prieš įstatymą“, – BNS sakė A. Armonaitė.

Liberalų sąjūdžio vadovė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sakė konservatorių prezidiumo poziciją vertinanti kaip jų vidinį partijos sprendimą, o koalicijai siūlė koncentruotis ties tuo, kad antradienio sprendimais kitų metų biudžetas patvirtintas, užsienio reikalų ministras G. Landsbergis opozicijos inicijuotą interpeliaciją atlaikė.

„Aš nenorėčiau komentuoti vidinių konservatorių pareiškimų, kurie jų prezidiumo priimti, jie taip traktuoja tą situaciją, aš visą situaciją traktuoju taip, kad vakar priimti geri sprendimai, geras biudžetas patvirtintas, interpeliacija sėkmingai koalicijai baigėsi, aš į tai koncentruočiausi“, – trečiadienį žurnalistams sakė V. Čmilytė-Nielsen.

Komentuodama, kaip tai gali paveikti tolesnį koalicijos darbą, V. Čmilytė-Nielsen spėjo, kad „tai kažkaip paįvairins koalicijos santykius“, bet pastebėjo, kad jie ir taip nebuvo monotoniški.

„Bet gal kažkam norisi daugiau atspalvių“, – reziumavo ji.

Seimas antradienį prieš patvirtindamas 2023 metų valstybės biudžetą priėmė Laisvės partijos siūlymą lengvatinį 9 proc. PVM tarifą maitinimo sektoriui pratęsė iki 2023 metų pabaigos, o ne pusmečiui, kaip planavo Vyriausybė.

Už Laisvės partijos siūlymą, kuris, pasak premjerės, biudžete atvėrė apie 60 mln. eurų skylę, balsavo 12 valdančiosios koalicijos narių iš 74: du konservatoriai – Mykolas Majauskas ir Mindaugas Skritulskas, devyni Laisvės frakcijos nariai (nedalyvavo Kasparas Adomaitis ir Ewelina Dobrowolska) bei liberalas Andrius Bagdonas.

Konservatorių vadovas teigė, jog Vyriausybė siekė kompromiso su mažesniaisiais koalicijos partneriais dėl PVM lengvatų ir svarstant klausimą Vyriausybėje prieštaravimų dėl to nebuvo.

„Partijos prezidiumo vertinimu, Vyriausybė dėjo visas pastangas, kad būtų rastas tinkamas ir koalicijai priimtinas biudžeto kompromisas, buvo ne vienas derybų raundas, Vyriausybėje buvo bendru sutarimu pritarta tam projektui, ir mes vertiname, kad tai yra koalicijos nuomonę atspindintis balsavimas. Vėliau  salėje mes matėme šiek tiek kitą palaikymą“, – sakė G. Landsbergis.

Iki šiol įstatymas numatė, kad lengvatinis 9 proc. PVM apgyvendinimo, maitinimo, kultūros, poilsio ir sporto bei atlikėjų paslaugoms galioja iki šių metų pabaigos.

Vyriausybė laikėsi pozicijos, kad neterminuota lengvata turėtų būti taikoma viešbučiams, o poilsio ir sporto bei atlikėjų paslaugoms – pusmečiui, tačiau Laisvės partija lengvatą maitinimo sektoriui siūlė pratęsti metams.

Išsiskyrus koalicijos partnerių pozicijoms dėl PVM lengvatų, premjerė Ingrida Šimonytė kaip kompromisą pasiūlė neterminuotą lengvatinį 9 proc. tarifą kultūrai, tačiau Seimas antradienį priėmė Laisvės frakcijos inicijuotas pataisas.

Pagal naująjį reguliavimą, lengvatinis 9 proc. PVM tarifas maitinimo sektoriui galios iki 2023 metų pabaigos, o sporto renginiams, klubams ir atlikėjams – iki liepos. 

Neterminuotai 9 proc. PVM bus taikomas apgyvendinimo, meno ir kultūros įstaigoms bei renginiams, elektroninėms knygoms ir neperiodiniams leidiniams, o 5 proc. PVM – kompensuojamiems specialiems medicinoje naudojamiems maisto produktams.   

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode