Sprogimas

Kelios savivaldybės nori garantijų, kad po reformos GMP stočių turtas liks vietoje

Pertvarkant greitosios medicinos pagalbos (GMP) sistemą, kelios savivaldybės vis dar nėra priėmusios sprendimo perduoti GMP stotis valstybei.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) ragina jas suskubti, tačiau savivalda nori garantijų, kad stočių turtas liks vietoje.

SAM šią savaitę paragino Vilniaus ir Klaipėdos miestų bei Jonavos ir Alytaus rajonų savivaldybių tarybas priimti sprendimus dėl stočių perleidimo.

Klaipėda bijo prarasti automobilius

Klaipėdos miesto meras Vytautas Grubliauskas sako, kad klausimą taryba svarstys lapkričio 24 dieną, o daugiausiai klausimų tarybos nariams kyla dėl turto – ar savivaldybės anksčiau įsigyti GMP automobiliai nebus išsiųsti į kitus regionus.

Klaipėdos miesto taryba klausimą dėl GMP stoties perdavimo svarstė spalio pabaigoje, bet klausimą atidėjo.

„Buvo klausimas apie turtą, pirmiausia automobilius, kurie Klaipėdoje yra labai geros būklės ir savivaldybė daug įsigijo arba skyrė lėšų įsigyti, ir ar nebus paskirstyti po kitus regionus“, – BNS šią savaitę sakė V. Grubliauskas.

Meras patvirtino iš SAM sulaukęs atsakymo, kad savivaldybės turimi GMP automobiliai po perdavimo valstybei liks aptarnauti Klaipėdos, Palangos ir Šventosios, tačiau meras pažymi, kad tai yra ne įpareigojanti sutartis, o ministerijos raštas.

„Nežinau, ar tai įtikins tarybos narius, kad galime ramia širdimi kelti rankas ir bus, kaip parašyta rašte. Tai ne sutartis, o deklaracija, nors ir ministerijos vardu“, – kalbėjo meras.

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas spaudai Gabrielius Grubinskas BNS sakė, kad taryba klausimą dėl GMP stoties perdavimo svarstys gruodžio 14 dieną.

Savivaldybės atsakyme BNS nurodoma, kad procesas dėl GMP stoties teisių ir pareigų perdavimo valstybei yra prasidėjęs ir siekiant užtikrinti sklandų nuosavybės perėmimą bendradarbiaujama su Sveikatos apsaugos ministerija.

Jonava sako perdavusi, Alytaus rajonas laukia rašto

Jonavos rajono meras Mindaugas Sinkevičius tuo tarpu sako esąs nustebęs, kad jo vadovaujama savivaldybė atsirado vėluojančių sąraše, nes sprendimas dėl stoties perdavimo buvo priimtas lapkričio 9 dieną.

„Mes sprendimą dėl savininko turto ir teisių perdavimo priėmėm lapkričio 9 dieną, jokių diskusijų, jokių nuomonių išsiskyrimų nebuvo, kodėl mes ten įrašyti tarp kitų kolegų, nežinau, gal informacinės sistemos nesužiūrėjo“, – BNS šią savaitę sakė M. Sinkevičius.

Pasak Jonavos rajono mero, savivaldybė pati kreipėsi raštu į SAM informuodama, kad yra perdavusi stotį, kai nerado savęs atitinkamame Vyriausybės nutarimo projekte.

„Mes patys nustebom neseniai, kai gavom Vyriausybės nutarimo projektą, kur visi išvardinti, o mūsų nėra, ir SAM patys parašėm, kad esam priėmę sprendimus, aš manau, kad čia tiesiog neatsinaujino informacija“, – teigė M. Sinkevičius.

Alytaus rajono meras Algirdas Vrubliauskas BNS sakė, kad savivaldybės taryba sutinka perduoti GMP stotį valstybei, tačiau laukia atitinkamo rašto iš Sveikatos apsaugos ministerijos.

„Klausimas atidėtas, laukiam iš ministro rašto, jis žodžiu mums yra pažadėjęs kai kuriuos dalykus, dvi pastotes, mes norim, kad būtų raštu parašyta ir priimsim sprendimą. Iš esmės pritariam, bet kol kas laukiam, ką žodžiu pasakė, norim, kad parašytų raštu“, – sakė meras.

Anot jo, Alytaus rajonas prašo užtikrinti, kad būtų GMP pastotės Dauguose ir Simne, dėl to su ministerija iš esmės sutarta, tik laukiama patvirtinančių dokumentų.

Nuo liepos – viena GMP tarnyba

Vyriausybė ir Seimas yra nusprendę pertvarkyti GMP sistemą: nuo kitų metų liepos vietoje atskirų savarankiškai dirbančių GMP stočių pradės veikti viena GMP tarnyba su penkiais padaliniais Vilniaus, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių ir Panevėžio regionuose.

Šiuo metu Lietuvoje veikia 16 GMP paslaugas teikiančių viešųjų įstaigų, kurių savininkų teises ir pareigas įgyvendina savivaldybių tarybos ir 30 gydymo įstaigų.

Pirmuoju reorganizavimo etapu savarankiškai veikiančios GMP stotys būtų prijungtos prie Kauno GMP. SAM penktadienį išplatino pranešimą, kad sprendimo dėl stočių perdavimo valstybei dar nėra priėmusios Klaipėdos, Vilniaus miestų ir Jonavos bei Alytaus rajonų savivaldybių tarybos, ir jos paragintos paskubėti.

SAM teigia, kad pagrindinis reformos tikslas yra laiku suteikti GMP paslaugas: greitoji pagalba pacientą turi pasiekti iki 15 minučių mieste ir iki 25 minučių atokiausiai gyvenamose vietovėse.

Skelbiama, kad GMP centralizacija padės racionaliai paskirstyti medikų brigadoms tenkančius krūvius, optimizuoti greitosios pagalbos geografinį prieinamumą ir atvykimo laiką, suvienodinti paslaugų kokybę ir standartus. GMP brigadų skaičių planuojama padidinti nuo 231 iki 241, o budėjimo vietų skaičių – nuo 94 iki 123 visoje Lietuvoje.

Reformuoti GMP tarnybai bus skirtos Europos Sąjungos investicijos: 41,15 mln. eurų infrastruktūrai atnaujinti (įskaitant naujus GMP automobilius su modernia įranga), apie 7 mln. eurų – skaitmenizavimui ir darbuotojų kvalifikacijai.

Budas.lt nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode