Sprogimas

Ministrė A. Bilotaitė dalyvauja JT Tarptautiniame migracijos peržiūros forume

dalyvaujVidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės vadovaujama delegacija gegužės 19 – 20 d. Jungtinių Tautų (JT) būstinėje Niujorke dalyvauja Tarptautiniame migracijos peržiūros forume. Renginio metu svarbius tarptautinės migracijos valdymo klausimus aptars JT valstybės narės, nevyriausybinės organizacijos ir stebėtojai, jame taip pat bus įvertinta šalių pažanga įgyvendinant Pasaulinį susitarimą dėl saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos. Forumo rezultatus apibendrins Pažangos deklaracija.

Forumo metu dalyviai turės galimybę pasidalinti pasiekimais ir iššūkiais, patirtais siekiant Pasaulinio susitarimo tikslų nacionaliniu, regioniniu ir pasauliniu lygmenimis nuo jo priėmimo 2018 m.

„Pandemijos poveikis migracijos procesams, Baltarusijos režimo hibridinė ataka – tai iššūkiai su kuriais Lietuvai teko dorotis paskutinius kelerius metus. Tačiau Rusijos karinė agresija Ukrainoje, sukėlusi precedento neturintį didžiausią pabėgėlių antplūdį Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo, tapo iššūkiu visai tarptautinei bendruomenei. Neabejotina, kad karas ir jo sukeliamos humanitarinės, ekonominės bei aplinkosauginės pasekmės taps priverstinės migracijos varomąja jėga. Primename Rusijos Federacijos įsipareigojimą vykdyti Tarptautinio Teisingumo Teismo sprendimą ir Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos rezoliucijas. Karas turi būti sustabdytas“, – teigia vidaus reikalų ministrė.

Forumo paraštėse ministrė susitiks su Europos Komisijos vidaus reikalų komisare Ylva Johansson ir aptars Ukrainos karo pabėgėlių priėmimo, situacijos pasienyje su Baltarusija, Kaliningrado tranzito saugumo klausimus bei ES finansinės pagalbos poreikį dorojantis su šiais iššūkiais.

Lietuvos patirtis ir iššūkius migracijos valdymo srityje ministrė A. Bilotaitė taip pat aptars su Tarptautinės migracijos organizacijos generaliniu direktoriumi Antonio Vitorino ir JT Generalinio sekretoriaus pavaduotoja Amina Jane Mohammed.

Pasaulinis susitarimas dėl saugios, tvarkingos ir reguliarios migracijos yra pirmasis tarpvyriausybinis susitarimas, parengtas globojant Jungtinėms Tautoms. Tai visas tarptautinės migracijos procesų dimensijas apimantis, teisiškai neįpareigojantis, migracijos politikos formavimo krypčių ir instrumentų sąvadas, kuriuo valstybės narės gali vadovautis formuojant nacionalines migracijos politikas.

VRM nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode