Sprogimas

Su pareigūnais budintiems šauliams siūloma suteikti teisę naudoti ginklus

paareigLietuvos šaulių sąjungos nariams siūloma suteikti teisę tarnybos metu dirbant su policijos, pasienio pareigūnais naudoti prievartą, specialiąsias priemones ir šaunamuosius ginklus.

Atitinkamas grupės parlamentarų parengtas įstatymo pataisas ketvirtadienį planuojama pateikti Seimui.

Pagal jas, pilnamečiams šauliams, išlaikiusiems šaunamųjų ginklų ir specialiųjų priemonių naudojimo egzaminus, būtų leidžiama naudoti prievartą, šaunamuosius ginklus ir specialiąsias priemones, kai to reikia teikiant pagalbą kariuomenei, policijai, Valstybės sienos apsaugos tarnybai, civilinės saugos ir gelbėjimo sistemos pajėgoms.

Dabar galiojantys įstatymai nesuteikia galimybės šauliams tarnybos metu, vykdant užduotis kartu su kariais, policija ar pasieniečiais, panaudoti ginklą ar specialiąsias priemones tokiomis pačiomis teisėmis kaip šie pareigūnai. 

„Dažnai praktikoje kyla klausimų. Pavyzdžiui, klausia, ar galime padėti uždėti antrankius. Negalime. Nieko negalime daryti. Gali tik stovėti šalia ir padėti žodžiu“, – BNS sakė vienas iš projekto iniciatorių Seimo vicepirmininkas šaulys Paulius Saudargas.

Jo teigimu, su policininku ar pasieniečiu patruliuodamas šaulys turi ginklą, bet jį gali naudoti tik būtinajai ginčiai, kaip eilinis pilietis.

„Šis įstatymas šaulius tiesiog prilygina prie pareigūnų įstatyminės bazės, kad kartu dirbdamas su policija šaulys turi tokius pačius įgaliojimus kaip policininkai, o kartu dirbdamas su Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnais – kaip pasieniečiai“, – aiškino P. Saudargas.

Anot jo, šios pataisos reikalingos, ypač šiuo metu, įvertinant geopolitinį kontekstą, tebesitęsiant migrantų krizei pasienyje, didėjant konvencinių ir hibridinių grėsmių tikimybei.

Pataisos numato, kad prievartą, ginklus, specialiąsias priemones šauliai galėtų panaudoti Policijos ir Valstybės sienos apsaugos tarnybos įstatymuose numatytais atvejais, tai yra siekiant apsaugoti kitą asmenį nuo gresiančio pavojaus gyvybei ar sveikatai, kai sulaikomas asmuo priešinasi, atremiant antpuolį ar užgrobimą, užkertant kelią nusikaltimui ir pan. 

vilnius.policija.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode