RETRO

Baltarusijoje, pasienyje su Lietuva, gali būti apie 1,5 tūkst. migrantų – VSAT vadas

migBaltarusijoje, pasienyje su Lietuva, gali būti apie 1,5 tūkst. migrantų, tačiau kol kas bandymų kirsti sieną fiksuojama mažiau, sako Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Rustamas Liubajevas.

„Negalime tiksliai pasakyti, bet manome, kad yra nuo 1 tūkst. iki 1,5 tūkst. migrantų. Nebūtinai jie yra visi prie sienos, pagal mūsų informaciją, jie gali būti apgyvendinti ir kiek toliau nuo sienos“, – BNS ketvirtadienį teigė pasieniečių vadas.

Pasak R. Liubajevo, pastaruoju metu fiksuojama mažiau bandymų neteisėtai kirsti sieną, nors paskutinę parą jų būta kiek daugiau. Kaip ketvirtadienio rytą pranešė VSAT, praėjusią parą į Lietuvą neįleisti 55 migrantai, kai trečiadienį informuota apie devynis bandymus neteistai kirsti sieną.

„Prognozuoti, ar tai yra ilgalaikė tendencija, ar trumpalaikė, labai sudėtinga. Aukštą kontrolės apsaugos lygį išlaikome“, – sakė jis.

Pasieniečių vado teigimu, situacija gali paaštrėti, kai Europos Sąjunga galutinai patvirtins penktąjį sankcijų paketą Minsko režimui.

„Šiokia tokia tyla šiuo metu yra, norisi tikėti, kad ne prieš audrą. Ko gero, A. Lukašenkos režimas laukia galutinio sprendimo dėl sankcijų. Manyčiau, kad gali situacija paaštrėti po sprendimo dėl sankcijų taikymo“, – kalbėjo jis.

Dėl papildomų sankcijų Baltarusijai įvedimo praėjusią savaitę sutarė Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai, pavedę diplomatams paruošti konkretų sankcionuojamų asmenų ir įmonių sąrašą. Šias sankcijas planuojama patvirtinti artimiausiu metu.

R. Liubajevas taip pat teigė, kad neteisėtai sieną bandantiems kirsti migrantams dalinami humanitariniai paketai ir žmonės juos ima noriai. Jis negalėjo tiksliai įvardinti, kiek tokių paketų iki šiol yra išdalinta.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode