RETRO

40 migrantų galutinai nesuteikus prieglobsčio, jie turi būti išsiųsti – E. Gudzinskaitė

galutinai40 į Lietuvą neteisėtai patekusių migrantų jau sulaukė galutinių teismų sprendimų nesuteikti jiems prieglobsčio ir turi būti išsiųsti į savo kilmės šalis, teigia Migracijos departamento direktorė Evelina Gudzinskaitė.

Tačiau Vidaus reikalų ministerija (VRM) tvirtina, kad kol kas nėra galimybės to padaryti, kadangi didžioji dalis minėtų asmenų, nuo vasaros neteisėtai patekusių per Baltarusiją į Lietuvą, yra irakiečiai – jie patys išvykti nenori, o Irakas priima tik grįžtančiuosius savanoriškai.

Anot E. Gudzinskaitės, iš viso po apskundimo teismams palikti galioti 79 Migracijos departamento sprendimai nesuteikti prieglobsčio, tačiau 39 atvejais skundai nebuvo nagrinėti, nes užsieniečiai pasišalino iš apgyvendinimo vietų ir su jais nebepavyksta susisiekti.

„Tad su likusiais žmonėmis yra priimta 40 sprendimų, kurių nebegalima skųsti. Visais 40-čia atvejų Migracijos departamento sprendimas buvo paliktas galioti, nepakeistas, reiškia, jie turi būti išsiųsti į kilmės valstybes“, – BNS sakė E. Gudzinskaitė.

Anot jos, absoliuti dauguma minėtų migrantų yra Irako piliečiai.

Ji taip pat patvirtino, kad dešimčiai migrantų jau buvo suteiktas prieglobstis. Tarp jų – tik vienas irakietis, likusieji yra Sirijos, Eritrėjos, Jemeno, Afganistano piliečiai.

Derasi su Iraku

Vidaus reikalų ministerija taip pat pripažįsta, kad po galutinių teismo sprendimų migrantai turi būti išsiunčiami, jiems nuperkant lėktuvo bilietus, su palyda arba be palydos, o jei jie neturi galiojančio asmens dokumento, dėl jo kreipiamasi į kilmės valstybės institucijas.

Vis dėlto, pasak VRM, Irakas vis dar priima tik savanoriškai grįžtančius piliečius, tad kol kas šie irakiečiai nėra grąžinami. Ministerija teigia dedanti pastangas siekiant įtikinti migrantus grįžti patiems, kartu derasi su Irako vyriausybe dėl kitų migrantų grąžinimo.

„Irako institucijos gana noriai bendradarbiauja (identifikuoja ir išduoda kelionės dokumentus) tik dėl savanoriškai sutinkančių grįžti savo piliečių (...). Lietuvos institucijos deda pastangas, kad užsieniečiai sutiktų grįžti savo norų į kilmės šalis, kadangi tai mažina kaštus ir gerokai pagreitina išsiuntimo procedūras. Šiuo metu Europos Sąjungos lygiu vyksta derybos su Irako vyriausybe, nuo šių derybų rezultato priklausys, kaip greitai bus galima įgyvendinti išsiuntimo visas procedūras“, – teigiama ministerijos atsakyme BNS.

VRM pažymi, kad priklausomai nuo to, ar užsienietis turi kelionės dokumentus, nuo susisiekimo maršruto sudėtingumo, COVID-19 situacijos, visos išsiuntimo procedūros įgyvendinimas gali užtrūkti nuo 5 dienų iki keliolikos mėnesių.

Ministerija primena, kad savanoriškai grįžtantiems migrantams, net jei teismas priėmęs sprendimą dėl jų išsiuntimo, nuperkamas kelionės dokumentas bei skiriama 300 eurų vienkartinė išmoka.

Išvykusiųjų – per 320

Kaip antradienį skelbė Vidaus reikalų ministerija, iš Lietuvos išvyko arba buvo išsiųsta per 320 migrantų, dar beveik 80 yra išreiškę norą išvykti patys. Iš viso gautas 3161 prieglobsčio prašymas, 2835 iš jų išnagrinėti.

Šiemet į Lietuvą neteisėtai pateko beveik 4,2 tūkst. migrantų.

Vilnius kaltina Minsko režimą migrantų srautų organizavimu ir vadina tai hibridine agresija. Dėl to Lietuvoje paskelbta ekstremali situacija.

Ties Baltarusijos siena su Lenkija susitelkus gausiam skaičiui migrantų, Seimas Lietuvos pasienyje mėnesiui įvedė ir nepaprastąją padėtį.


BNS nuotrauka
Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode