RETRO

Prezidentas: Lietuvos kariuomenė auga kartu su valstybe

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda antradienį dalyvaudamas iškilmingoje rikiuotėje ir parade, skirtuose Kariuomenės dienai paminėti, pasveikino Lietuvos karius bei padėkojo jiems už garbingą tarnybą.

„Šiomis dienomis, kaip ir prieš 103 metus, efektyvi Lietuvos gynyba neįsivaizduojama be stiprios, tinkamai aprūpintos ir gerai pasiruošusios kariuomenės“, – sakė šalies vadovas.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad sprendimas 1918 m. lapkritį kurti nepriklausomos valstybės kariuomenę buvo esminis žingsnis, plečiant ir įtvirtinant valstybingumą. Taip pat ir šiomis dienomis Lietuvos kariuomenė išlieka nepaprastai svarbi tiek užtikrinant krašto gynybą, tiek ir siekiant atremti neįprasto pobūdžio ar ypač didelio masto iššūkius, tokius kaip globali pandemija ar Baltarusijos dirbtinai sukelta migracijos krizė.

Pasak šalies vadovo, pasididžiavimo vertos pastangos didinti gynybos finansavimą, modernizuoti Lietuvos karių ginkluotę, plėtoti sąveiką su NATO sąjungininkais.

„Tačiau šalies gynyba nėra ir negali būti vien kariuomenės rūpestis. Kariuomenės augimas negali vykti atsietai nuo visos valstybės augimo. Ne tik kariuomenė, bet ir visuomenė, privatus verslas, valstybės ir savivaldybių institucijos turi būti pasiruošusius veikti vieningai, kai to labiausiai reikia“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas pabrėžė, kad, siekiant savalaikio atsako į iškylančias grėsmes, būtina tobulinti valstybės krizių valdymą, stiprinti institucijų bendradarbiavimą, plėtoti kariuomenės sąveiką su savivaldybėmis ir nevyriausybinėmis organizacijomis, taip pat pilietinį ir patriotinį jaunosios kartos rengimą.

„Galėdama atsiremti į laisvę branginančią, valingą ir reaguoti pasiruošusią visuomenę, Lietuvos kariuomenė toliau sėkmingai vykdys jai patikėtas užduotis. O nuo to, kiek stipri bus mūsų kariuomenė ir kiek išplėtoti visuotinės gynybos pajėgumai, priklausys mūsų valstybės gebėjimas siekti išsikeltų politinių tikslų“, – sakė Prezidentas.

Šalies vadovas padėkojo visiems, kurie dorai ir garbingai atlieka kario pareigą, kaip ir tiems, kurie savo vaikus auklėja Tėvynės meilės dvasia, ir palinkėjo, kad visus Lietuvos žmones saugotų nesutraukomas visuomenės ir kariuomenės ryšys.

Iškilmingoje rikiuotėje ir parade dalyvavo Lietuvos Respublikos, istorinė ir kariuomenės vėliavos, Lietuvos kariuomenės rūšių, pajėgų ir jų struktūrinių vienetų vėliavos ir kariai, taip pat NATO priešakinių pajėgų Lietuvoje kariai iš Vokietijos, Čekijos, Nyderlandų ir Norvegijos, Jungtinių Amerikos Valstijų kariai bei Lietuvos šaulių sąjungos būriai.

Ceremonijos dalyvius skrydžiu pasveikino šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse vykdančių Danijos Karalystės ir Portugalijos Respublikos karinių oro pajėgų naikintuvai.

Po iškilmingos rikiuotės Prezidentas ir pirmoji ponia Diana Nausėdienė susitiks su Birutiečių sąjungos narėmis ir jų globojamomis karių šeimomis.

R. Dičkaus (Prezidento kanceliarija) nuotr.

 

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode